Banner
LITEN ORDLISTA
 
Gari är färsk ingefära inlagd i en lag av risvinäger. Finns med många olika ”kryddningar”, t.ex. plommon som ger en rosa färg. Sägs vara bra för matsmältningen. Används t.ex. till sushi, och ger bra kontrast till feta tillbehör.
Mirin är söt, alkoholfri sake (risvin) som används i matlagning, t.ex. i såser och marinader. Du kan göra egen mirin genom att koka ihop 2 delar sake och 1 del socker. Koka i 5 minuter.
Miso är en pasta gjord på jästa sojabönor. Det finns olika varianter, ju mörkare desto saltare. Används till miso-soppa, i grytor och såser.
Nori är lövtunna ark av kokade, pressade, torkade och rostade alger. Nori kallas ofta sjögräs, men är egentligen en rödalg. Används t.ex. till nori-maki (alg-rullar), till risbollar, strimlat ovanpå ris m.m.
Sushi är egentligen en mängd olika rätter baserade på ”sushi-ris”, d.v.s. ris blandat med risvinäger (su). Det är dels den rätt vi oftast förknippar med sushi, nämligen nigiri-sushi – (rå) fisk eller skaldjur på en kudde av ris (vegetariska tillbehör eller ”pålägg” på riskuddarna är också vanligt). Men sushi kan även serveras t.ex. som nori-maki (alg-rullar) och chirashi-sushi (olika tillbehör på en bädd av ris). Denna ”lant-sushi” är ofta helt vegetarisk.
Shiitake är en japansk svamp, som numera även odlas t.ex. i Danmark, Skåne och gruvor i Kiruna. Används till gyoza, grytor (t.ex. suki-yaki) m.m.
Wakame är en torkad alg som snabbt vecklar ut sig i tunna, gröna ”blad” när den läggs i vätska. Kan användas i soppa (t.ex. miso-soppa), inläggningar (t.ex. ”kyuri no sunomono” – gurka med risvinäger) m.m.
Wasabi kallas grön eller japansk pepparrot. Det är en krydda som är ”stark i näsan” och till skillnad från t.ex. chili-kryddor bränner den inte i munnen eller halsen. På samma sätt som ”vanlig” pepparrot innehåller den flyktiga oljor som påverkar slemhinnorna i näsan, och den kan också få ögonen att tåras. Den kan köpas på tub som pasta, eller som pulver som blandas ut med vatten. Används t.ex. till sushi-rätter och sashimi (rå fisk).
 

JFK - Japan Food & Kitchen AB
Postadress: Box 5, s~124 21 Bandhagen - Stockholm
Sverige